Dit nooit weer! – Geartsje Pols

door | 10-04-2020 | In het nieuws

Voormalig stagiaire Geartsje Pols brengt vandaag haar boek uit ‘Dit nooit weer!’ waarin zij van ruim twintig mensen de persoonlijke oorlogs- en bevrijdingsverhalen optekent. Dit boek heeft ze geschreven tijdens haar stage bij Sociaal Goud. In 2020 viert Nederland vijfenzeventig jaar bevrijding van de Duitse bezetting. De groep mensen die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt, wordt steeds kleiner.

Over de wijze waarop gezinnen uiteen werden gescheurd, de honger, de angst, de ontberingen in strafkampen als Kamp Amersfoort en Kamp Westerbork. En ook de verhalen van kinderen waarvan de ouders lid waren van de NSB, en de gevolgen die dat had voor hun verdere leven. Uit de verhalen komt ook dankbaarheid naar voren, bijvoorbeeld van kinderen uit de Randstad die tijdens de Hongerwinter in Friesland verbleven.

Geartsje Pols (26) omschrijft zichzelf als een ‘twintiger’ die niet zomaar een paar verhalen schrijft, maar recht vanuit haar hart een bijzonder boek heeft gemaakt. Samen met ouderen, maar ook voor jongeren van nu. Ze begon als HBO-studente aan de NHL Stenden Hogeschool met het optekenen van getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens reisde ze door heel Nederland om de bijzondere en indrukwekkende verhalen vast te leggen die ouderen haar vijfenzeventig jaar na dato vertelden “Ik ben van mening dat de verhalen van de vele onschuldige personen die de Tweede Wereldoorlog overleefden en het nog kunnen vertellen niet verloren mogen gaan.”. Haar zoektocht ging onder andere langs het Kazemattenmuseum en het Militair Mobiel Depot en resulteerde in dit boek welke een duidelijke boodschap met zich meedraagt: ‘Dit nooit weer!’ 

Geartsje gaat voor Sociaal Goud bij verschillende verzorgingshuizen langs om uit haar boek voor te lezen aan ouderen. Houd onze app en social media kanalen in de gaten voor meer informatie.

Geartsje PolsDit nooit weer! Wie vertelt het als ik er niet meer ben? 
ISBN 978 90 5615 628 2 | paperback | 144 pagina’s | geïllustreerd | € 15,- 

Nu verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.bornmeer.nl 

Algemene voorwaarden

Privacyreglement

KVK  74530054

ANBI Status

© Copyright Sociaal Goud 2020